Lesmateriaal / activiteiten archeologie

Samen met collega’s Carola Nooijen (Gravers Gezocht) en Kim Heijmann zijn we in de coronaperiode bezig geweest met het ontwikkelen van activiteiten, lessen & workshops die coronaproof te gebruiken zijn. Ook buiten school, dus bij de opvang, in buurthuizen, in clubverband bij het gebruik van thema’s (kinderboekenweek!), bij verjaardagen thuis of hoe u het maar wilt. Heeft u vragen of een verzoek op dit gebied, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

We streven ernaar om deze lijst gestaag uit te breiden in de komende jaren.

Verschijnt binnenkort: Les / activiteit (60 min.). Leeftijd: 6 – 9 jaar (groep 3/4). Verhalen vertellen als een echte archeoloog.

U krijgt een powerpointpresentatie met de bijbehorende teksten, het bijbehorende werkblad om te kopiëren en een docentenhandleiding. Hiermee kunt u in 60 minuten met een groep jonge kinderen kennismaken met de achterliggende gedachte van archeologie: het vinden van de mens achter de dingen. Wát vertelt een voorwerp over vroeger?

Via de mail kunt u de materialen binnenkort rechtstreeks aanvragen bij de auteur en docente: Kim Heijmann. De prijzen zullen liggen tussen € 15,00 – € 40,00 (u kiest een licentie voor gebruik in een aantal groepen kinderen / leerlingen).

Rondleiding over Forum Hadriani (60 min.), nu park Arentsburgh (Voorburg). Alle leeftijden.

Onder het lieflijke park Arentsburgh, nu rijksmonument, liggen nog de resten van een Romeinse stad, onder meer bekend onder de naam Forum Hadriani. In 2007/2008 zijn de laatste grote opgravingen geweest toen het doveninstituut Effatha vertrok en op de plek van de oude gebouwen nieuwe appartementen werden neergezet. Daar zou immers toch niets meer in de grond zitten. Niets bleek minder waar. Meer dan 50.000 vondsten en talloze nieuwe inzichten leren ons nog steeds nieuwe dingen over het leven op deze plek 2000 jaar geleden (en eerder!). In een uur tijd krijgt u een beeld van wat we nu weten, op de plek waar het echt is gebeurd. Afgestemd op de leeftijd en/of doelgroep. Maximale groepsgrootte: 25 personen. Kosten: € 85,- per groep. Voor afspraken kunt u contact opnemen met Monique Deege, de rondleider van de opgraving destijds.

Extra opties: aanvullende les op school / opvang, al dan niet met opdrachten.

Ontwerpboxen

We wijzen u ook met veel plezier op producten van onze collega’s, in dit geval bureau Meeple uit Delft. Als specialisten in ontwerpend leren hebben zij dit jaar ontwerpboxen uitgebracht die passen bij ‘geschiedenis’: Dino’s voor groep 1/2, het oude Egypte voor groep 3/4, Romeinen voor groep 5/6 en de Tweede Wereldoorlog voor groep 7/8. 

Plezier in lezen vergroten door te ontwerpen

Ontwerp je mee tijdens de Kinderboekenweek? Kinderen staan vaak te springen om iemand te helpen en problemen op te lossen. Boeken zijn bij uitstek geschikt om kinderen hiervoor gelegenheid te geven. Door iemand uit een boek te helpen, voelen kinderen zich meer betrokken en groeit hun plezier in lezen én ontwerpen. Zo worden kinderen gemotiveerde lezers, creatieve denkers en probleemoplossers. Precies wat de wereld van morgen nodig heeft!